• ساعت : ۹:۴۰:۲۴
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۷/۲۴ 
  • تعداد بازدید : 129
  • کد خبر : ۱۱۵۴۹
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی مطرح کرد:
استفاده از تكنیك جدید گرده افشانی (سوسپانسون دانه های گرده و نشاسته) برای اولین بار در ایران

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی مطرح کرد:
استفاده از تکنیک جدید گرده افشانی (سوسپانسون دانه های گرده و نشاسته) برای اولین بار در ایران

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم باغبانی، در 24 مهر سال جاری، حمید زرگری عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی و پژوهشگر مروج ارشد کارگروه علوم باغبانی استان فارس، برای اولین بار در ایران استفاده از تکنیک جدید گرده افشانی (سوسپانسون دانه های گرده و نشاسته) را مطرح نمودند.

زرگری مجری پروژه بررسی اثر محلول پاشی غلظت های مختلف سوسپانسیون دانه های گرده و نشاسته بیان نمودند گرده افشانی فرآیندی حیاتی در زنجیره تولید نخل خرما است که بر رشد، کیفیت و عملکرد میوه تأثیر می گذارد و باروری سالانه درخت را تنظیم می کند. توسعه یک روش گرده افشانی که منجر به تشکیل سطح قابل قبولی از میوه با حداقل مقدار دانه گرده شود، برای تولید محصول نخل خرما ضروری است.
وی اظهار داشت گرده افشانی سنتی (گرده افشانی دستی) روش مرسوم گرده افشانی نخل خرما در بین نخل کاران است که در آن چند رشته نر از طول در حالت وارونه در میان رشته های گل آذین ماده قرار می گیرند. این روش به دلیل الگوی گلدهی و چندین بار بالارفتن از درخت خرما پرهزینه است و برای گرده افشانی در سطح وسیع در یک دوره کوتاه گرده افشانی به تلاش انسانی و هزینه ی نیروی کار قابل توجهی نیاز دارد. این روش گرده افشانی برای کارگران بسیار خطرناک است و به تجربه و زمان بیشتری به خصوص زمانی که خوشه های خرما بلندتر است، نیازمند است. بنابراین، نیاز به توسعه یک تکنیک جدید گرده افشانی در کشور بود که برای بهبود درصد تشکیل میوه، کاهش هزینه فرآیند گرده افشانی، کاهش مقدار مصرف دانه گرده و صرفه جویی در زمان مورد نیاز برای گرده افشانی ارقام خرما استفاده شود. آزمایشاتی که در آن دانه گرده به صورت سوسپانسیون توسط سمپاش ها و پهپادها گرده افشانی شوند و نیازی به صعود از نخل خرما نباشد، ضروری به نظر می رسید.
 لذا با توجه به اهمیت اقتصادی خرمای پیارم و کبکاب برای نخل کاران منطقه فارس و کشور از یک طرف و عدم اطلاع نخل کاران از روش های گرده افشانی سوسپانسیون و سازگار با این ارقام از طرف دیگر، انجام پروژه تحقیقاتی بررسی اثر محلول پاشی غلظت های مختلف سوسپانسیون دانه های گرده و نشاسته برای دستیابی به حداکثر تشکیل میوه و در نهایت عملکرد و کیفیت میوه ارقام خرمای پیارم و کبکاب  به عنوان روش جایگزین گرده افشانی سنتی در مناطق خرماخیز فارس از جمله جهرم اجرا گردید. بنابراین با استفاده از روش گرده افشانی سوسپانسیون می توان این امکان را فراهم آورد که از نخلستان های ارقام کبکاب و پیارم محصول بیشتری نسبت به شرایط فعلی به دست آید. همچنین، در توسعه باغ های خرما با استفاده از گرده افشانی مناسب به نحو مؤثرتری بهره برداری گردد. استفاده عملی از روش های جدید گرده افشانی در ارتقای معیشت باغداران مؤثر است و شرایط کشاورزی پایدار با به کارگیری روش های گرده افشانی مناسب فراهم می شود و در نتیجه منافع اقتصادی آن متوجه باغداران و کل جامعه می گردد. در این پروژه محصول هر رقم در قالب طرح آماری کشاورزی برداشت و توزین گردید و خواص کمی و کیفی میوه این ارقام اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت و سپس با توجه به مزیت نسبی و تولید اقتصادی، بهترین غلظت سوسپانسیون جهت گرده افشانی این ارقام به باغداران در استان فارس و کشور معرفی خواهند شد.
در پایان پژوهشگر مروج ارشد کارگروه علوم باغبانی کشور با اشاره به اینکه در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری که کلید حل مشکلات اقتصادی کشور از جمله «تورم»، «اشتغال» و «ارزش پول ملی» مسأله «تولید» است در سال جهش تولید با مشارکت مردم رسالت سنگینی بر عهده داریم و جهش تولید بدون حضور مردم در اقتصاد و عرصه تولید امکانپذیر نیست، تصریح کرد که خرما نقش مهمی در امنیت غذایی، اشتغال، اقتصاد ملی، ارزآوری، صادرات و صنایع تبدیلی دارد و با توجه به عمر اقتصادی طولانی نخل خرما به باغداران توصیه می گردد، به منظور حداکثر بهره وری نخل خرما جهت افزایش عملکرد و بالابردن کیفیت و همچنین بازده اقتصادی و درآمدزایی بیشتر روش گرده افشانی جدید سوسپانسیون گرده و نشاسته با توجه به رقم در منطقه انجام گیرد. امید است با انجام این تکنیک جدید گرده افشانی به عنوان یک روش جایگزین گرده افشانی سنتی به جامعه نخل کاران بتوان گامی مهم در جهت ایجاد اشتغال کارآمد و افزایش راندمان تولید دانش بنیان و داشتن تولیدات ایده آل و همچنین قابل رقابت با تولیدات خارجی و تبدیل علم به عمل در کشور برداریم.

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها

    5.7.9.0
    V5.7.9.0